Dorzecze Amazonki obfity skarbiec zdumiewających roślin uzdrawiających.
Jagody Acai pozyskuje się z drzewa palmowego, które występuje w dorzeczu Amazonki. Miąższ z owoców Acai stanowi podstawę jadłospisu Indian zamieszkujących puszczę amazońską. Od dawien dawna rdzenne plemiona zauważyły, iż owoce Acai są pomocne przy leczeniu biegunki, czyraków oraz działają przeciwgorączkowo. W 1995 roku Alexander Schauss zaintrygowany wyśmienitym stanem zdrowia Indian znad Amazonki, przystąpił do skrupulatnych testów nad owocami Acai. Testy badacza poświadczyły dobroczynne właściwości tych owoców. Jagody mają witaminy E, C, B1, B2 i B3, fosfor, wapń i potas, proteiny, kwas omega-6 no i co niemiara antyoksydantów. Przeciwutleniacze stanowią związki chemiczne neutralizujące aktywne rodniki. Ilość antyoksydantów w pożywieniu definiuje predyspozycja do redukowania agresywnych postaci tlenu ORAC, który dla tej jagody ma nadzwyczaj wysoką wartość. Najbardziej na świecie ceni się wzmagające proces odchudzania właściwości jagód Acai. Antyoksydanty zawarte w Acai wspomagają w usuwaniu z ustroju toksyn, z kolei znajdujący się w nich błonnik ułatwia proces trawienia żywności. Mało tego, jagody Acai są termogeniczne, ergo podwyższają ciepłotę organizmu wykorzystując energię z tkanki tłuszczowej, co aktywuje proces odchudzania. Nie licząc własności pobudzających metabolizm, jagody są skuteczne w kurowaniu licznych schorzeń, bowiem zawierają antyoksydanty, które neutralizują wolne rodniki no i likwidują trucizny w ustroju. Są też źródłem energii, natomiast antocyjanidy chronią tkanki łączne w ustroju, w tym kolagen, którego niedostatek powoduje starzenie się skóry. Za to posiadanie tłuszczów nienasyconych zmniejsza poziom złego cholesterolu tudzież podnosi ilość dobrego. Mały wskaźnik glikochemiczny robi, iż nadają się idealnie w diecie cukrzyków. Prace badawcze konstatują, iż ich jedzenie ogranicza groźbę wystąpienia nowotworów piersi no i raka skóry. Jagody te przydają się przy kuracji wrzodów dwunastnicy. Jako, że jagody bardzo prędko się psują, z tej przyczyny świeże są u nas niedostępne jeno po przetworzeniu. Bezspornie wskazane jest je konsumować bez zwracania uwagi na obecną formę na rynku.
Dodaj komentarz